Vissza a főoldalra
RSS
Keresés
Háttér
Szokásos ügyészségi üzenet a becsapottaknak: polgári perben visszakövetelhetik a pénzüket
nol.hu 2014.07.29. 7:32:00

Megszüntette a Békéscsabai Járási Ügyészség a „szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás” vétsége miatt indított eljárást S. Balázs és B. Dávid ellen, akik a rendőrség kezdeti gyanúja szerint a Vatera.hu internetes aukciós oldalon legalább 27 ügyfelüket verték át. Előre kifizettették velük a főként kisebb értékű (húszezer forintnál nem vagy éppen csak drágább) elektronikai kiegészítő termékeket, amelyeket azonban később nem szállítottak le, s a vételárat sem fizették vissza.A rendőrségi vizsgálat kiderítette, hogy a Vaterán valójában csak S. kereskedett. B. Dávid és nővére, B. Szilvia - akik Angliában élnek - megengedték S.-nek, hogy a nevükben regisztráljon a Vaterán és az OTP-számlájukat használja az ügyletek elszámolására. Erről B. 2011 februárjában vallott a rendőrségen. S.-t azonban csak 2014 júniusában hallgatták ki a nyomozók. Hogy miért vártak vele több, mint három évet, a határozatból nem derül ki.

B. tehát egyáltalán nem foglalkozott az üzlettel. S. viszont három felhasználói néven is kereskedhetett a Vaterán. Meghirdetett különféle termékeket, s amikor vevőt talált valamelyikre, azt megrendelte Kínából. Sok esetben kézbesítési helyként már eleve a megrendelő címét adta meg a kínai szállítónak.

Többször előfordult azonban, hogy a megrendelt áru késett, vagy egyáltalán nem érkezett meg a címzetthez. S. azt állította a nyomozóknak, ilyenkor kivétel nélkül minden megrendelőjének visszautalta az előre kifizetett pénzt.

Arról a 27 esetről, amely miatt csalással gyanúsították meg, azt mondta: „azokról valószínűleg nem szereztem tudomást”. A Vatera letiltotta a felhasználói neveit, emiatt nem tudott hozzáférni a fiókjához, így nem állt módjában nyomon követni a korábbi megrendelések teljesítését.

S. azt is mondta, „hiába kapott reklamáló e-maileket, sok vevője volt, s a pontos rendelés-nyilvántartás hiányában nem tudta, kinek tartozik, és kinek nem”. A gyanúsításban foglaltakat lényegében elismerte, s úgy vélte, „többet kellett volna foglalkoznia a vásárlói panaszokkal”.

S. Balázs vallomása szerint a B. Dávid testvére nevére nyitott fiókot nem használta a kereskedésre, aminek ellentmond, hogy a nyomozás sértettje között van, aki erről a címről rendelt árut, amit aztán - bár kifizette - nem kapott meg. A másik két fiókról 2009 decembere és 2010 júliusa között 947 ügyletet bonyolított. Ezekről 732 pozitív, 93 semleges és 77 negatív vásárlói visszajelzést kapott.

A nyomozás során külön is vizsgálták S. korábbi tranzakcióit. Megállapították, hogy a feljelentésben nevesített eseteket megelőzően több olyan ügy is volt, amikor a le nem szállított vagy hibásan érkezett termékek árát S. azonnal visszautalta a reklamáló vevőnek, ahogy azt vallotta. Másfelől viszont a negatív vásárlói vélemények döntően ennek az ellenkezőjéről, késedelmes vagy nem teljesült szállításokról, illetve az értékesítő (S. Balázs) elérhetetlenségéről szóltak.

Az ügyészség a nyomozást megszüntető határozatában rámutatott, hogy a csalást az követi el, aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz. S. Balázs ügyében azonban az ügyészség szerint a rendelkezésre álló bizonyítékokból nem vonható le az a következtetés, hogy jogtalan haszonszerzés miatt nem szállította le 27 sértettjének az általuk megrendelt termékeket.

A csalás elkövetésének bizonyításához azt kellene tudni igazolni az ügyészség szerint, hogy S. Balázsnak már az eladásra kínált termékek meghirdetésekor sem volt szándékában teljesíteni a megrendelést, vagy az előre elkért pénzt visszautalni a vevőknek. Az ügyészség S. mentségére írja azt is, hogy a Vatera.hu törölte a felhasználói fiókjait, így nem csak ő vált elérhetetlenné a vevői számára, hanem azok is a számára.

Más kérdés, hogy a Vatera épp a sok rossz, illetve meg nem valósult teljesítése, illetve gyakori elérhetetlensége miatt törölte a felhasználói neveket.

„Az a körülmény, hogy a gyanúsított nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a sértetteknek a vételárat [a nem teljesült megrendelések, vagy hibás teljesítések után] visszautalja, a hanyagságára vezethető vissza, azonban ebből nem arra következtetést nem lehet levonni, hogy a hirdetés feladásakor a szándéka a tévedésbe ejtés és a pénz megszerzése volt” - áll a határozatban. E mondat több károsultnál kiverte a biztosítékot.

- Attól még, hogy másoknak pontosan szállított, engem átverhetett - fogalmazott egyikük, aki 2010 nyara óta várja a megrendelt árut. - Ennyi idő alatt akkor is rám talált volna, ha hirdetést ad fel, hogy jelentkezzenek, akik nem kapták meg az árujukat, mert ő már nem tud elérni minket.

A károsultakat az is zavarja, hogy a határozat még csak utalást sem tartalmaz arra, hogy a rendőrség vagy az ügyészség utánanézett volna, hogy az ő termékeiket vajon megrendelte-e egyáltalán S. Annak sincs nyoma, hogy az okozott kár biztosítása érdekében bármilyen intézkedést is tettek volna.

- Szerintem egy percig sem vették komolyan az ügyet - mondja az egyik névtelenséget kérő károsult. - Az utolsó mondatban benne van minden: tájékoztatnak, hogy polgári perben visszakövetelhetjük a pénzünket. Ez, ha mind belemennénk, 27 per lenne, összesen alig több mint 260 ezer forintért. S. Balázs, ha akarja, az eljárás kezdete óta rendezhette volna a számlát. Minden arra utal, hogy nem akarta. Nyilván ez sem a bűnösségét, csak a felelőtlenségét támasztja alá - tette hozzá ironikusan.

Az ügyészség, folyamatban lévő ügyről lévén szó, nem kívánt válaszolni kérdésekre. Csak annyit mondtak, a fellebbezési határidőn belül a sértettek megtehetik észrevételeiket, kifogásaikat.

(Fotó: illusztráció)

 
A rovat további friss hírei
Gázriasztó fegyverrel rabolt egy férfi Dunaújvárosban
Kóros elmeállapot: előzetes kényszergyógykezelését rendelték el annak a férfinak, aki megölte a testvérét és a sógorát
Megtorolta a vádlott az őt ért sérelmet, halált okozó testi sértésért kell felelnie
Nyílászárókban utazott a miskolci csaló
Hotelekben pihente ki a sikkasztás fáradalmait a megtévedt postás
Legolvasottabb hírek
Nyolc orvos látta, mégis meghalt egy egyéves kislány - a szülők büntetőfeljelentést tettek
Buszsofőrök gázpisztollyal: összevagdosott ülések, vécének használt járművek - igen, a cigányok
Továbbra is „dubajoznak” a lányok - újabb kerítő került a rendőrség látókörébe
Nyakon akarta szúrni a rendőrt - kényszergyógykezelésre küldhetik
Szado-mazo pornófilmforgatás: egy ember ellen javasolnak vádemelést
Legfrissebb hírek
Nézeteltérés: fahusánggal többször fejen ütötte a haragosát
Emberöléssel gyanúsított és rablásért elítélt bűnözők akadtak horogra külföldön
Megerőszakoltak egy kiránduló nőt egy budai turistaútvonalon
Kerékkulccsal, vascsővel és deszkával „dolgoztak fel” egy közlekedési balesetet Tiszabőn
Viktor potencianövelőkben, teljesítményfokozókban és nyugtatókban utazott - a nyomozók megjelenéséig
 


ImpresszumKapcsolatMédiaajánlatPartnereink