Vissza a főoldalra
RSS
Keresés
Tárgyalóterem
Fegyházbüntetésre ítélték a házkutatás címén rabolgató álrendőröket
MTI 2014.07.22. 14:37:00

Fegyházbüntetésre ítélte első fokon a Budapest Környéki Törvényszék hétfőn egy tizennégy emberből álló bűnözői csapat tagjait, akik magukat rendőrnek kiadva, fegyverrel raboltak ki jó anyagi körülmények között élő embereket - közölte a törvényszék szóvivője.A jelentős értékre, fegyveresen elkövetett rablás, valamint közokirat-hamisítás, közokirattal való visszaélés, a személyi szabadság megsértése, lopás és más bűncselekmények miatt perbe fogott, harminc év körüli vádlottak közül ötre életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kérte az ügyész - közölte Koszta János szóvivő.

A bíróság 5 és 19 év közötti fegyházbüntetést szabott ki az egymással rokoni, baráti kapcsolatban lévő tizenegy férfira és egy nőre, egy társuk egy év fogházbüntetés kapott, míg egy másik vádlott ügyét elkülönítve tárgyalja majd a törvényszék.

A vádlottak három éve határozták el, hogy „rendőri jelleg” színlelésével, házkutatásnak álcázva bűncselekményeket követnek el tehetős emberek ellen. 2011. októberi elfogásukig több tízmillió forintot zsákmányoltak.

A vádirat szerint a bűnöző csapat tagjai váltakozó létszámmal, általában kommandós ruhában jelentek meg a kiszemelt budapesti és vidéki otthonoknál, szinte mindig volt náluk hamis rendőrigazolvány és házkutatási parancs, de fegyvereket, bilincseket is vittek magukkal. Bevett módszerük volt, hogy „rendőrség!” felkiáltással törtek be a sértettekhez, akiket megfélemlítettek, nemegyszer a földre parancsoltak, illetve megbilincseltek. Volt, hogy fegyvert is szorítottak a fejükhöz.

Az első támadást 2011 augusztusában egy fővárosi illatszerárus ellen hajtották végre riasztópisztollyal, a lakásból arany ékszereket, készpénzt és mobiltelefont vittek el. Még ugyanebben a hónapban egy kölcsönkért autóval - a rendszámtábláját menet közben lopottra cserélve - Szigetszentmiklóson rontottak be egy házba, fekete csuklyával a fejükön.

Arra hivatkozva, hogy kokaint és heroint keresnek, házkutatást tartottak, majd több mint ötmillió forintnyi zsákmánnyal távoztak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Encsencsre - ahol a banda egyik tagjának rokonai élnek - két, egymással szemben lévő házba is behatoltak, szintén házkutatást színlelve. Az egyik lakásban a zajra felriadó 13 éves kislányra is fegyvert fogtak, tízéves öccsét pedig viperával fenyegették, a harmadik, ötéves gyermek átaludta a támadást.

A szemben lévő házban lakóktól is pénzt és ékszereket kényszerítettek ki, majd a házaspárt egy Piricse és Nyírbátor közötti szeméttelepre vitték, mondván, hamarosan értük jönnek a rendőr kollégák.

2011 szeptemberében egy budapesti asszony lakásán azzal az ürüggyel jelentek meg, hogy külföldön élő unokaöccsét kábítószerrel és hamis pénzzel kapták rajta egy olasz reptéren, és az olasz hatóságok megbízásából kell házkutatást tartaniuk, de csak egy marék bizsut és tízezer forintot találtak.

Egy másik szeptemberi támadásban fegyvert fogtak egy gyáli párra, a férfi sértettet ellenállása miatt viperával lábon és vesetájékon ütötték. Magukkal vitték a lakásban talált széfet, és a férfit is, aki nem mondta meg a nyitó számkombinációt. A bántalmazott, vérző fejű férfit egy földúton kilökték az autóból. A széfet Budapesten kinyitották, és a benne lévő 36 millió forintot elosztották.

2011 októberében a banda néhány tagja másodszor is megkísérelt volna egy tervezett budapesti rablást, de a két autóval közlekedő vádlottakat a rendőrök üldözőbe vették, majd elfogták. A hétfőn kiszabott ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik hatályon kívül helyezésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

 
A rovat további friss hírei
9 hónap börtönre ítélték a korrupt körzeti megbízottat
Fegyházbüntetésre ítélték a házkutatás címén rabolgató álrendőröket
„Elsimítás”: hivatali vesztegetésért küldtek rács mögé volt rendőröket
Két év nyolc hónapot kapott a nyaklánctolvaj, akit egy 7 éves fiú próbált visszatartani
Súlyos hibát vétettek a Fenyő-gyilkosság helyszínelői
Legolvasottabb hírek
Nyolc orvos látta, mégis meghalt egy egyéves kislány - a szülők büntetőfeljelentést tettek
Buszsofőrök gázpisztollyal: összevagdosott ülések, vécének használt járművek - igen, a cigányok
Továbbra is „dubajoznak” a lányok - újabb kerítő került a rendőrség látókörébe
Nyakon akarta szúrni a rendőrt - kényszergyógykezelésre küldhetik
Szado-mazo pornófilmforgatás: egy ember ellen javasolnak vádemelést
Legfrissebb hírek
Csak papíron gondoztak: alapítványos csalókat leplezett le a NAV
Hotelekben pihente ki a sikkasztás fáradalmait a megtévedt postás
Prostituáltakból élt: mindkét élettársát futtatta a férfi
Berúgta a cigány ajtót, majd csodálkozott, amikor megszólalt a riasztó
Konyhakéssel szúrta meg fiát egy mogyoródi férfi
 


ImpresszumKapcsolatMédiaajánlatPartnereink