Vissza a főoldalra
RSS
Keresés
Adó- és vámügyek
Nyolcmilliárdos költségvetési csalás: a NAV lecsapott az olajbáróra
MTI 2014.04.24. 12:32:00

Mintegy 30 millió liter olajat forgalmazott jövedéki adó és áfa megfizetése nélkül az elmúlt két évben egy bűnszervezet, amelynek eddig 9 tagját helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság - jelentették be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtótájékoztatóján, szerdán, Debrecenben.A NAV szerint az utóbbi idők legnagyobb hatásfokú NAV-os bűnügyi akciója a gazdasági mutatókban is mérhető változásokat hozhat. Az úgynevezett bázisolajjal - üzemanyagként is felhasználható kenőolajjal - üzletelő bűnszervezet nyolcmilliárd forint adót nem fizetett be az államkasszába - közölte Czinege Attila, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának vezetője.

Lengyel Tibor pénzügyőr alezredes, észak-alföldi regionális bűnügyi igazgató elmondta: a bűnszervezet Lengyelországban, Ausztriában és Szlovéniában legálisan vásárolt bázisolajat, amelyet Romániában értékesített volna. Az olaj azonban soha nem hagyta el az országot: székesfehérvári, győri, debreceni és nyíregyházi lerakatokon keresztül illegálisan értékesítették Magyarországon.

Mint a '90-es években

Lengyel Tibor szerint az 1990-es évek olajszőkítéséhez mérhető a most feltárt bűnszervezet tevékenysége. Eddig 12 embert gyanúsítottak meg az ügyben. A szervezet vezetője - ahogy az alezredes fogalmazott: a magyar olajbáró - egy 40 éves Bocskai-kerti férfi, aki egyébként egy vállalkozás alkalmazottjaként dolgozott.

A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és orgazdaság miatt a büntetési tétel 20 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Az ügyben további gyanúsítások is várhatóak - tette hozzá Lengyel Tibor megjegyezve: a pénzügyi nyomozók egyszerre 50 helyszínen, pénzügyőrökkel és adóellenőrökkel kiegészülve, több, mint kétszázan csaptak le az elkövetőkre.

Miért trükköznek a kenőolajjal

A házkutatások során több mint 102 ezer liter ásványolajat foglaltak le 45 millió forint értékben, de találtak 200 millió forint értékű zárjegy nélküli cigarettát is - fűzte hozzá a bűnügyi igazgató.

Polcz Attila pénzügyőr ezredes, észak-alföldi regionális vám- és pénzügyőr főigazgató ismertetése szerint a bázisolaj annyiban különbözik a szabályos gázolajtól, hogy 10-20 százalék kenőolajat kevernek hozzá, nem tartalmaz az ára jövedéki adót, ami a gázolaj esetében literenként 110 forint, ugyanakkor üzemagyagként is felhasználható.

Míg a gázolajat zárt láncon át forgalmazzák és csak tartálykocsikban, veszélyes anyagként szállíthatják, addig a bázisolajat akár ponyvás teherautóra rakott tartályokban is vihetik, aminek a felderítése jóval nehezebb - tette hozzá.

Így ment a biznisz

Elmondta azt is, hogy a szervezet tagjai a különböző uniós országokban 160-180 forintért vették meg a bázisolaj literjét, s azt 310 forintért adták tovább többnyire nagy felhasználóknak: mezőgazdasági vállalkozásoknak, tüzépeknek.

Az olajat kamionokkal hozták be az országba, egyszerre 26 ezer litert szállítottak, s egyetlen szállítmányon körülbelül 3 millió forintot kerestek. A bázisolajat gázolaj üzemanyagként orgazdáknak értékesítették, s hogy megakadályozzák az áru nyomon követését, hamis fuvarleveleket és könyvelési iratokat használtak, miközben az importáló cégek adóbevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget - jegyezte meg Polcz Attila.

12 gyanús ember

Annak érdekében, hogy minél több kár megtérüljön, a pénzügyi nyomozók több mint egymilliárd forint értékben zároltak ingatlanokat, lefoglaltak teherautókat, személykocsikat, traktorokat, több milliós karórákat és 13 millió forint készpénzt - mondta.

A nyomozással párhuzamos zajló jövedéki és adóigazgatási eljárások folyamán további orgazdákra is fény derülhet, illetve személyi jövedelemadó-ellenőrzéseket és vagyonosodási vizsgálatokat is tartanak az ügyben - tájékoztatott Czinege Attila.

Az ügy jelenlegi 12 gyanúsítottja között forgalmazók és felhasználók is vannak - közölte Lengyel Tibor.

Mi az a bázisolaj?

A Mol csoport honlapja szerint a bázisolaj a kenőanyagok (kenőolajok, kenőzsírok) fő alkotó komponense, mely felhasználható ipari és motorolajok gyártásához egyaránt. Kenőanyaggyártó üzemekben, kisebb mennyiségben bitumengyártáshoz és a gumiiparban is használatos.

 
A rovat további friss hírei
Csak papíron gondoztak: alapítványos csalókat leplezett le a NAV
Horgásznak tűntek, cigarettát csempésztek
Pénzmosás és költségvetési csalás a Simon-ügyben - külön szálon nyomoz a NAV
Házkutatást tartott a NAV egy alapítványi iskolában
Átfogó ellenőrzést indít a NAV a fővárosi szórakozóhelyeken
Legolvasottabb hírek
Nyolc orvos látta, mégis meghalt egy egyéves kislány - a szülők büntetőfeljelentést tettek
Buszsofőrök gázpisztollyal: összevagdosott ülések, vécének használt járművek - igen, a cigányok
Továbbra is „dubajoznak” a lányok - újabb kerítő került a rendőrség látókörébe
Nyakon akarta szúrni a rendőrt - kényszergyógykezelésre küldhetik
Szado-mazo pornófilmforgatás: egy ember ellen javasolnak vádemelést
Legfrissebb hírek
Csak papíron gondoztak: alapítványos csalókat leplezett le a NAV
Hotelekben pihente ki a sikkasztás fáradalmait a megtévedt postás
Prostituáltakból élt: mindkét élettársát futtatta a férfi
Berúgta a cigány ajtót, majd csodálkozott, amikor megszólalt a riasztó
Konyhakéssel szúrta meg fiát egy mogyoródi férfi
 


ImpresszumKapcsolatMédiaajánlatPartnereink