Vissza a főoldalra
RSS
Keresés
Háttér
Nyolc orvos látta, mégis meghalt egy egyéves kislány - a szülők büntetőfeljelentést tettek
privatkopo.hu 2011.06.14. 14:04:00

Orvosi gondatlanságok miatt halhatott meg egy egyéves kislány Budapesten. Egy rosszul beadott infúzió miatt 5 hónaposan veseelégtelensége lett. Hónapokig dializálták, és veseátültetésre várt. Ezt azonban már nem élhette meg. Tüdőgyulladást kapott, amit nem vették észre az orvosok. Csak a szülők sejtették, hogy baj van. A kislány ugyanis csúnyán köhögött, és mindent kihányt. Nyolc orvos látta a gyereket, de mindannyian azt mondták, hogy csak náthás. A kicsi azonban meghalt...Németh Aliz 2010. március 19-én született teljesen egészségesen. Egy kicsit váladékozott a szeme, amikor szülei hazavitték a kórházból. Ez három hónapig nem múlt el neki, sőt többször a füléből is gennyes váladék folyt ki. Emiatt orvostól-orvosig vitték.

- Látta fül-orr-gégész, szemész, háziorvos, de egyiknek sem volt annyi esze, hogy elküldjék tenyésztésre a füléből kifolyt váladékot - meséli az édesanya, Simori Renáta. - Aztán amikor már negyedszer szakadt át a dobhártyája, kiderült, hogy Aliznak kezdődő tüdőgyulladása van. Kórházba került, ahol megállapították, hogy a fertőzéstől teljesen le van gyengülve az immunrendszere. Emiatt egy immunerősítő infúziót adtak neki. Ez a nyíregyházi Jósa András kórházban történt. Az infúzió a protokollnak megfelelően 12 órán keresztül ment le. Közben gépekre volt kötve, azaz folyamatosan figyelték az életjeleit. Azt mondták az orvosok, hogy erre azért van szükség, mert ez az infúzió olyan, mintha vért kapna, tehát kontroll alatt kell tartani, hogy hogyan reagál rá a szervezete.

Majdnem kiszáradt, miután hazaengedték a kórházból

A kis Aliz két napig folyamatosan hányt az infúzió után, de jobban lett. Viszont ezt az infúziót kúraszerűen kellett kapnia, így Budapesten ismét kapott még kettőt. Az elsőnél még semmi gond nem volt, azt leszámítva, hogy egy óra alatt beadták neki, és nem volt semmilyen kontroll. Még a vérnyomását sem mérték meg. A második infúzió is így zajlott. Egy óra alatt lecsöpögött.

- Aliz végig sírt, és mire hazamentünk, feldagadt az egész karja - számolt be a történtekről az anyuka. -  Ez pénteken történt. Egész hétvégén rosszul volt, rengeteget hányt, bágyadt volt, és nehezen vette a levegőt is. Hétfőn visszavittem a kórházba. Az intenzív osztályra került súlyos kiszáradással. Infúziót kezdtek neki adni. Ettől másnapra az én 6 kilós kislányom 7 és fél kilóra dagadt. Veseelégtelensége lett, és majdnem meghalt. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az immunerősítő infúzió betegtájékoztatóján ott áll, hogy minimum 5 óra alatt kell beadni. Az első óra után meg kell vizsgálni, hogy hogyan reagált a beteg szervezete, és ha nincs baj, akkor lehet folytatni. A szer egyébként veseelégtelenséget okoz, de mellékhatás lehet a hányás, és a nehézlégzés is.

Folyamatosan náthás volt, köhögött

A gyermeket az I. számú gyerekklinikára helyezték át, a veseosztályra, mert az orvosai szerint veleszületett vesebetegsége volt, amit azóta sem bizonyított semmilyen genetikai, vagy egyéb vizsgálat. A veseosztályon vízhajtót adtak neki infúzióban, és 3 hétig várták, hogy lemenjen róla az ödéma, de nem ment, ezért elkezdték őt dializálni.

- Egy hónapig hemodialízise volt, azaz kétnaponta jártunk a kórházba, és a gép tisztította a vérét - eleveníti fel Renáta. -  Később azonban beültettek a hasába egy katétert, és ezen keresztül mi, a szülei dializáltuk itthon, napi 4 vagy öt alkalommal. Aliz közben szépen fejlődött, külsőre teljesen olyan volt, mint más korabeli gyerek. Azt leszámítva, hogy egy cső jött ki a hasából.  Aztán januártól már folyamatosan náthás volt. Február végén fordult rosszabbra a helyzet, mert akkor már sokat köhögött, és sokat hányt is. Nehezen is hízott emiatt. A veseosztályra jártunk kéthetente, majd végül hetente kontrollra. Csak az én könyörgésemre nézte meg őt tüdőgyógyász, fül-orr-gégész, de azt mondták, hogy nincs semmi baja, csak náthás, szívjam az orrát. Vettek tőle vért, rosszak voltak az eredményei, az ionjai nem voltak rendben, de ez a hányás miatt volt. Így magyarázták az orvosok. Aztán március 8-án, kedden ismét kontrollon voltunk. Akkor Aliz már 5 napja folyamatosan hányt, és nagyon-nagyon köhögött. Láza viszont nem volt. A saját kezelőorvosa hallgatta meg, az osztályvezető főorvos, de közölte velem, hogy higgyem el, hogy semmi baja, nyugodtan menjünk haza. Infúzió sem kell neki, mert bár rosszak az eredményei, nem vészesek. Kedden Aliz egész éjjel fent volt. Annyira köhögött, hogy nem tudott aludni. Szerda reggel elvittem a háziorvoshoz, mert már nyögve vette a levegőt. Meghallgatta, azt mondta, hogy higgyem el, hogy semmi baja, szívjam az orrát. Aliznak estére lila lett a szája, és már alig kapott levegőt. Kihívtam a mentőket, ők pedig azonnal a rohammentőt. Hat orvos küzdött a kislányomért, aki már itthon meghalt. Kétszer élesztették újra. Sikerült, így bevitték a Gyerekklinika Intenzív osztályára. Végre készült egy mellkasröntgen, amin az látszott, hogy a szívével van valami baj. Engem hajnali 4-kor hazaküldtek. Március 10-én, reggel 8 órára mentem vissza. A kislányomnak reggel 7-kor állt le a szíve, próbálták újraéleszteni, de akkor Aliz már feladta. 8 óra 5 perckor abbahagyták a szívmasszást, és a kislányom meghalt.

A boncolás szerint tüdőgyulladása volt

A boncolás után a szülőknek azt mondta az orvos, hogy Aliznak tüdőgyulladása volt…

- Nem találtunk szavakat, és nem találunk most sem, ugyanis, ha nem egy óra alatt adnak be egy infúziót egy 5 hónapos gyereknek, akkor nem ment volna tönkre a veséje - mondta megtörten a gyermekét elvesztő asszony. - Ha a saját kezelőorvosai a veseosztályon egy kicsit jobban törődtek volna vele, talán nem hal meg tüdőgyulladásban. Ezért tettünk feljelentést, foglalkozáskörében elkövetett halált okozó gondatlanság miatt, és ezért indult a rendőrségen büntetőeljárás. Csak remélni tudjuk, hogy mindkét orvos ellen vádat emelnek majd.

 
A rovat további friss hírei
Gázriasztó fegyverrel rabolt egy férfi Dunaújvárosban
Kóros elmeállapot: előzetes kényszergyógykezelését rendelték el annak a férfinak, aki megölte a testvérét és a sógorát
Megtorolta a vádlott az őt ért sérelmet, halált okozó testi sértésért kell felelnie
Nyílászárókban utazott a miskolci csaló
Hotelekben pihente ki a sikkasztás fáradalmait a megtévedt postás
Legolvasottabb hírek
Nyolc orvos látta, mégis meghalt egy egyéves kislány - a szülők büntetőfeljelentést tettek
Buszsofőrök gázpisztollyal: összevagdosott ülések, vécének használt járművek - igen, a cigányok
Továbbra is „dubajoznak” a lányok - újabb kerítő került a rendőrség látókörébe
Nyakon akarta szúrni a rendőrt - kényszergyógykezelésre küldhetik
Szado-mazo pornófilmforgatás: egy ember ellen javasolnak vádemelést
Legfrissebb hírek
Nézeteltérés: fahusánggal többször fejen ütötte a haragosát
Emberöléssel gyanúsított és rablásért elítélt bűnözők akadtak horogra külföldön
Megerőszakoltak egy kiránduló nőt egy budai turistaútvonalon
Kerékkulccsal, vascsővel és deszkával „dolgoztak fel” egy közlekedési balesetet Tiszabőn
Viktor potencianövelőkben, teljesítményfokozókban és nyugtatókban utazott - a nyomozók megjelenéséig
 


ImpresszumKapcsolatMédiaajánlatPartnereink